fredag 27 februari 2009

Wake up call

Snacka om ett annorlunda wake up call!

Vaknade 06.20 av att allt skakade inklusive jag själv!

Nån minut efter ringer mobilen, var dock för trött för att svara, en stund efter kom ett sms: “snälla säg att det var en jordbävning annars håller jag på att bli dum i huvudet”

Det var ett jordskalv. http://sydsvenskan.se/malmo/article399129/Jordskalv-skakade-stora-delar-av-Skane.html & http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=864398

“En jordbävning, även kallat jordskalv, innebär att marken skakar och rör sig på grund av plötsligt utlösta rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln, den så kallade litosfären. Skakningarna kan orsaka svåra skador på byggnader, och om jordbävningen inträffar under havet kan en flodvåg, tsunami, utlösas och färdas långa sträckor och orsaka stor förödelse när den når land.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordb%C3%A4vning)

Det starkaste tydligen på hundra år. Styrkan är uppmätt till mellan 4,3 och 4,5 på Ritcherskalan. Detta kan jämföras med atombomben i Hiroshima som tydligen ska ha motsvarat 5,7 Ritcherskalan. (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=359183)

Ritcherskalan är 8 skalig, d.v.s 1 står för den lägsta magnitud och 8 för den högsta. Varje “steg” på skalan motsvarar en tiofaldig ökning.

Enligt sydsvenskan och uttalande av experter så kan vi räkna med efterskalv, utan några skador. Men låt säga att det hade varit värre. Hur många vet egentligen vad man ska göra vid ett jordskalv?

Naturligtvis så var jag ju tvungen & googla det för att hitta lite fakta….

På svenska nationella seismiska nätets hemsida hittade jag en del: http://snsn.geofys.uu.se/fraagor_jordb.html#5

- Var lugn – grips inte av panik.
- Om du är inomhus, stanna där. Spring inte ut: du kan bli träffad av fallande skräp eller glasbitar. Ta skydd under någon form av stadigare bord eller säng eller stå under en dörrpost. Använd aldrig hissar då dessa kan ha blivit skadade och /eller kan få strömavbrott.
- Om du är utomhus, stanna där. Håll dig borta från kraftledningar och byggnader. Skorstenar faller med stor sannolikhet ihop under kraftiga jordbävningar.
- Om du befinner dig i en bil, parkera den en bit bort från byggnader, broar eller överfarter.

Sådär ja, nu vet ni vad ni ska ta er till om efterskalvet blir värre än beräknat eller om det skulle ske igen!

Good luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar